Ugrás a tartalomra

Újabb pályázatot írtak ki önkormányzatoknak

Energiahatékonysági beruházások támogatására szóló pályázatot hirdettek a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban. A korábbi években mintegy 230 milliárd forintnyi forrást nyerhettek a települések hasonló célokra, a mostani, csaknem 11 milliárdos keretösszegű kiírás meghatározott megyei jogú városok önkormányzatainak, illetve gazdasági társaságaiknak szól.

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése címmel jelent meg a TOP-6.5.1-19 kódszámú pályázati felhívás, amelynek forrását az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a hazai költségvetés nyújtja. Az EU regionális és vidékfejlesztési politikájának keretében a tagállamoknak 2014 és 2020 között egyebek mellett az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság felé történő elmozdulás támogatására kell összpontosítaniuk a fejlesztési terveiket. Ennek jegyében a pályázat átfogó célja az önkormányzati épületek, intézmények energiahatékony működésének és észszerűbb energiagazdálkodásának elősegítése. Ezen belül nagy hangsúlyt kap az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése és a megújuló energiaforrások hasznosítása.

Önállóan támogatható többek között az önkormányzati tulajdonú épületek energiahatékonyság-központú fejlesztése, külső határoló szerkezeteik korszerűsítése (például hőszigetelés, nyílászárócsere, passzív hővédelem) által. Kérelem nyújtható be hőtermelő berendezések, melegvíz-rendszerek korszerűsítésére, cseréjére, napkollektorok, legfeljebb háztartási méretű napelemes rendszerek, hőszivattyús rendszerek telepítésére, helyi fűtőműre történő csatlakozás megteremtésére, illetve okoshálózat és okosmérési rendszer kiépítésére (ha ez szerepel az érintett település Modern Városok Programjában). Ezeken túl lehetőség van az önkormányzatok Fenntartható Energia Akcióterveinek (SEAP) felülvizsgálatára és Fenntartható Energia és Klíma Akciótervvé (SECAP) történő átdolgozására, illetve utóbbinak a megalkotására is.

A vissza nem térítendő támogatást megyei jogú városok önkormányzatai vagy a többségi tulajdonukban álló gazdasági társaságok igényelhetik. Konzorciumi formában megvalósítandó projektek is finanszírozhatók (partnerként helyi önkormányzati költségvetési irányító és költségvetési szervek, illetve helyi nemzetiségi önkormányzati költségvetési irányító és költségvetési szervek vehetnek részt), a konzorciumot ebben az esetben is az említett szervezetek valamelyikének kell vezetnie.

A támogatás maximális mértéke az összes elszámolható költség száz százaléka lehet, a megadott feltételek teljesítése esetén pedig akár a megítélt támogatás teljes összegét kitevő előleg is igényelhető. A felhívás és mellékletei az alábbi oldalról tölthetők le:

https://www.palyazat.gov.hu/top-651-19-nkormnyzati-pletek-energetikai-korszerstse

Az egyes településeknek szánt források.

Forrás: TOP-6.5.1-19 Területspecifikus mellékletek (www.palyazat.gov.hu)