Ugrás a tartalomra

Ott voltunk az Emobility Forum 2019-en

Dr. Marie-Theres Thiell asszony, az innogy Hungária ügyvezetője és az ELMŰ-ÉMÁSZIgazgatóságának elnöke az Emobility Forum 2019 egyik kerekasztal-beszélgetésén bemutatta, miként járul hozzá a társaság az e-mobilitás hazai fejlesztéséhez.

Az Emobility Forum 2019 szakmai konferencia és kiállítás – a magyar e-mobilitási szektor legjelentősebb, évenként megtartott szakmai rendezvénye – az Európai Mobilitási Hét hivatalos rendezvényeként 2019. szeptember 18-19-én került megrendezésre Budapesten. A rendezvény védnökei Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Tarlós István Budapest főpolgármestere voltak. Az eseményre a Magyar Elektromobilitás Szövetség szervezésében kerül sor. Az esemény kiemelt szponzora volt az ELMŰ-ÉMÁSZ is.

A konferenciát kísérő kiállításon az ELMŰ-ÉMÁSZ nagy érdeklődést kiváltó szakmai standdal képviseltette magát. Thiell asszony a konferencia egyik kiemelt, „Változó stratégia Közép- és Kelet-Európában” című panelbeszélgetésén vett részt előadóként. A beszélgetés résztvevői kizárólag hölgyek voltak, azon Thiell asszony mellett Pesti Tímea, a Lease Plan Hungária Zrt. vezérigazgatója és Bujdosó Andrea, a Shell Hungary Zrt. igazgatósági elnöke vettek részt. A három hölgy különféle iparágakat képvisel (autó-, energia- és olajipar), ezért a program jó lehetőséget kínált e három iparág kihívásainak bemutatására és összehasonlítására.

Thiell asszony kiemelte a villamosenergia-társaságok döntő szerepét az e-mobilitásra való áttérésben. Nekik kell kiépíteni és működtetni egy olyan hálózati infrastruktúrát, amely kezelni tudja az e-mobilitás közelgő növekedését azon kihívások mellett, amelyeket a decentralizált termelés, például a napenergia okoz. Emellett képesek különféle szerepeket játszani, mint töltőpont-üzemeltető, valamint elektromobilitási szolgáltató, és ezeket a szerepeket roaming platformokon keresztül, mint pl. a Hubject, összekapcsolhatják.

Van mire büszkének lenni:

Az ELMŰ-ÉMÁSZ sok szempontból mindig is úttörő szerepet játszott a magyar e-mobilitási piacon; már 2010-ben telepítettük az első hazai közterületi töltőt, az elektromos járművek részesedése flottánkban ma közel 5%, és az intelligens töltőhálózatunkban 248 töltőpont működik. A tízéves előkészítési szakasz után az e-mobilitás már nem marketingkérdés, hanem kereskedelmileg vonzó üzletté kell válni az olyan vállalkozások számára, mint mi.

Csak a befektetések észszerű megtérülésével bővíthetjük és működtethetjük töltési infrastruktúránkat kereskedelmi alapon. Az elektromos autók töltési szolgáltatása korábban ingyenes volt az elektromos autók tulajdonosai számára, de most a piac éretté vált, hogy fizessen ezekért a szolgáltatásokért. Ezért, más piaci szereplőkhöz hasonlóan, be kellett vezetnünk a fizetési rendszert egy olyan áron, amely olcsóbbá teszi az elektromos autók üzemeltetését, mint a hagyományos benzinmotoros autókét.

Tavaly úgy döntöttünk, hogy létrehozzuk a Solutions Kft. nevű kereskedelmi szervezetet, amelybe integráltuk az e-mobilitás termékcsaládot. Az ELMŰ-ÉMÁSZ Solutions Kft. sikeresen értékesíti többek között a töltési infrastruktúrát és a kapcsolódó szolgáltatásokat kereskedelmi alapon, a B2B ügyfelekre és az otthoni töltésre fókuszálva. Az e-mobilitás mellett a társaság számos egyéb energia- és hálózattal kapcsolatos szolgáltatást kínál, amelyek fontos új pillérét jelentik vállalati stratégiánknak.