Ugrás a tartalomra

Nagy lehetőség energetikai fejlesztésekre

Jelentős támogatási forrás kkv-knak

A 2014–2020-as ciklusban várhatóan a Megújuló energia használatát, energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása című pályázati felhívás az utolsó lehetőség a kis- és középvállalkozások számára, hogy vissza nem térítendő támogatást kapjanak a fenti célok megvalósítására.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében megjelent 4.1.4-19 kódszámú pályázati felhívás célja, hogy támogassa a megújuló energiaforrások felhasználását, illetve az energiafelhasználás hatékonyságát növelő építészeti és épületgépészeti beruházásokat. A program egyszerre szolgálja a versenyképesség erősítését, a környezetterhelés csökkentését, illetve a vállalkozások rezsiköltségeinek mérséklését. A 20,42 milliárd forintos keretösszegből projektenként három- és százmillió forint közötti vissza nem térítendő forrásra lehet pályázni. A támogatás maximális mértéke az összes elszámolható költség 55 százaléka lehet. A konstrukció 2020. január 15-ig áll nyitva. Az elbírálás a pályázat tartalmát értékelő pontozásos rendszerben történik, és a benyújtási határidő után kezdődik.

Az ELMŰ-ÉMÁSZ csoport energetikai auditra és szaktanácsadásra specializálódott cége, a Get Energy Solutions Kft. segítséget nyújt a pályázat műszaki előkészítésében, a beruházás lebonyolításában és a projektmenedzsmentben is. Ajánlott egy előzetes audit is annak megállapítására, hogy a pályázó, illetve a tervezett beruházás megfelel-e a kiírás által támasztott elvárásoknak.

Hajdú Zsófia, a Get Energy Solutions szakértője elmondta, hogy a kiíró a korábbi GINOP pályázathoz képest racionalizálta a formai és tartalmi követelményeket, így várhatóan az eddigieknél nagyobb lesz majd a sikeres pályázatok aránya. Természetesen továbbra is színvonalas műszaki tartalmú kérelmet kell benyújtani, amelyben a fajlagos költségek megfelelnek a piaci gyakorlatnak. Emellett azt is szem előtt kell tartani, hogy a beruházásokat megvalósulásuk után, a kötelező hároméves fenntartási időszakban is ellenőrzik, a vállalások teljesítésének elmaradása esetén pedig szankciókkal is számolhat a pályázó.

A Get Energy Solutions Kft. 2012 óta csaknem 250 pályázat előkészítésében, lebonyolításában és kivitelezésében vett részt, ezeknek több mint 90 százalékát pozitívan bírálták el. Ennek révén ügyfeleik – köztük vállalatok, önkormányzatok és állami költségvetési szervek egyaránt megtalálhatók – több mint ötmilliárd forint támogatáshoz jutottak hozzá. A cég szakemberei további tájékoztatást adnak a GINOP 4.1.4-19 által támogatható tevékenységekről, illetve a pályázók köréről, emellett aktuális kiírások felkutatásában is segítenek.

A pályázatról részleteket itt tudhat meg:

https://solutions.elmuemasz.hu/hirek-kiadvanyok/hirek/ginop-tajekoztato

 

A galériában a Get Energy Solutions Kft. nyertes pályázatai nyomán megvalósult beruházások közül mutatunk be néhányat.