Ugrás a tartalomra

Megújuló részarány növelése hőszivattyúval

2021. január 1-jétől minden új épület energiaigényének legalább 25%-át megújuló forrásból kell biztosítani. A 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet szerint már a tervezés során figyelembe kell venni, hogy milyen megújuló energiaforrásokon alapuló fűtés-hűtés rendszert lehet alkalmazni.

A 2021-től hatályos hőtechnikai és épületenergetikai előírások szinte kötelezővé teszik a megújuló alapú, energiahatékony hőszivattyús fűtő-hűtő rendszerek alkalmazását. Egy ilyen berendezés ideális esetben 1 kW villamos energia bevitellel 3-5kW fűtési energiát is le tud adni. Az előírt 25%-os megújuló részarány teljesítéséhez így szinte elengedhetetlen, másképpen csak például egy nagy kapacitású napelemes rendszerrel vagy más megújuló energiatermelő megoldással lehetne megfelelni a 25%-os részarányra vonatkozó elvárásnak. A hőszivattyú azonban nem csak a rendelet miatt jó döntés.

Mitől megújuló?

A hőszivattyú egy fenntartható megoldás, környezetünk megújuló energiáit hasznosítja. Működésének lényege, hogy a berendezés egyik oldalán hőt von el a levegőből, vízből vagy talajból, a másikon pedig ezt a kinyert hőmennyiséget leadja valamilyen környezetben. Hűtésre és fűtésre tehát egyaránt alkalmas, fűtéskor a külső térből von el hőt, amit belső térben lead, hűtéskor ez a folyamat megfordul. Ahhoz, hogy egy hőszivattyús rendszer kiépíthető legyen, és jól működjön, természetesen egy sor technikai feltételnek kell teljesülnie.

Több technikai paraméternek is meg kell felelni

Nem mindenhova építhető be hőszivattyú, a környezet, az épület adottságai mindenképpen meghatározzák a fajtáját, vagyis az alkalmazott technológiát. A legelterjedtebb és legegyszerűbbek a levegő-víz, levegő-levegő hőszivattyúk, amelyeknél elég egy kültéri egység az épületen kívül és egy beltéri készülék, ami vizet vagy közvetlenül a levegőt melegíti. Lényegesen bonyolultabb rendszer kell, ha a környezeti hőt a talajból szeretnénk kinyerni. Ebben az esetben talajszondákat kell lefúrni, ami költséges, és sok helyen nem is megvalósítható. Ha valaki hőszivattyút szeretne telepíttetni, már a döntéskor szakértőket kell bevonni a tervezési folyamatba.

Beruházás mértéke

Összehasonlítva más hasonló funkciójú rendszerekkel - például kondenzációs kazán split berendezéssel kiegészítve - kettő-kettő és félszer többe kerül a hőszivattyú kivitelezése. Az olcsó üzemeltetés és energiatakarékos működés miatt viszont jól megtérülő befektetésnek számít.