Ugrás a tartalomra

Karácsonyi hangulatban

A budapesti karácsonyi hangulathoz elválaszthatatlanul hozzátartozik a már emblematikusnak számító Vörösmarty téri vásár. Itt minden évben magyarok és külföldi turisták tízezrei fordulnak meg novemberben és decemberben. A kivilágított standok közt sétálva közülük valószínűleg kevesen gondolkodnak el azon, hogy az óriási karácsonyfa fényei, a színpad és a kereskedők standjainak díszvilágítása vagy a vendéglátóhelyek berendezései honnan kapják az áramot.

Teljes megújulás

A teljesen felújított Vörösmarty teret idén ősszel adták át. A közel egy évig tartó építési munkálatok során átalakult a tér elrendezése, a korszerű, energiatakarékos köz- és díszvilágítási rendszernek, valamint az új, többszínű lapkő burkolatnak köszönhetően az eredmény valóban impozáns lett. A felújításnak azonban nemcsak esztétikai céljai voltak, az éttermi teraszok és a különböző vásárok, fesztiválok technikai hátterét is ki kellett alakítani. A rejtett közműhálózat kiépítése révén most már sokkal rendezettebb és biztonságosabb a vásár környezete, mivel nem földön vezetett kábelekkel oldják meg az árusok az áramellátásukat.

A munkálatok során az elektromos csatlakozásokkal ellátott rejtett napernyőfogadó helyek és kapcsolószekrények villamos ellátásához a tér alá egy közcélú állomást telepítettek az ELMŰ Hálózati Kft. munkatársai. A felszín alatt kialakított kábelhálózatban a vezetékek a térkő és az egyes töltési szint között, körülbelül 55-60 cm mélyen futnak a transzformátorállomástól a tér több pontján elhelyezett, burkolatba süllyesztett Jet-Vill JFA kapcsolószekrényekbe. A fogyasztók, így az árusok és vendéglátók standjai, a színpad, éttermek teraszai ezekhez, vagy az úgynevezett napernyőfogadó helyekhez csatlakozhatnak, amelyek szintén a kapcsolószekrényekből kapják a villamos energiát.

Karácsonyi hangulat üzemzavar nélkül

A karácsonyi vásár idején természetesen biztosítani kell a kereskedők zavartalan áramellátását és szükség esetén a hibaelhárítást. Az üzemeltetésre és a rendelkezésre állásra az önkormányzat szeptemberben kért ajánlatot egy meghívásos tender keretén belül. A munkát az ELMŰ-ÉMÁSZ Solutions Kft. hálózati üzletága nyerte el, így az önkormányzati magánhálózatot a vállalat üzemelteti 2019. december 31-ig a Vörösmarty téren. A munka első fázisa november 1-jétől 8-áig tartott, ennek során az árusok és vendéglátók elektromos hálózatra csatlakozását kellett felügyelni. Fontos volt, hogy mindenki az előre kért és kifizetett teljesítményt vételezze, ugyanis ennek túllépése esetén a túlterhelés fennakadást okozhatna az áramellátásban. A rákötést követően a kapcsolószekrények le lettek zárva, és a következő fázisban, december 31-éig, a vásár végéig a DSO, az elosztóhálózati szolgáltató, mint alvállalkozó biztosítja a zavartalan üzemeltetést állandó rendelkezésre állással. Hiba vagy technikai fennakadás esetén szakemberei a helyszínre kiszállva elvégzik a szükséges szerelési vagy karbantartási munkákat. 

Érdekesség, hogy a közcélú állomásnak otthont adó, Vörösmarty tér alatt elterülő helyiség volt Pest 1. sz. trafóháza, vagyis a főváros első transzformátor állomása, amelyet még az 19. század közepén építettek. A jelenleg ott működő transzformátorok természetesen teljesen korszerűek, és a tér felújításával együtt lettek telepítve.