Ugrás a tartalomra

Innovációk az e-mobilitásban

Múlt héten a Digitális Hálózat (Netzwerk Digital) célkitűzéseinek jegyében mutatták be az ELMŰ-ÉMÁSZ Csoport, a Mercedes-Benz Hungária és a Leaseplan képviselői a jelen leginnovatívabb e-mobilitási megoldásait. Most egy ideig nem lesz mód hasonló találkozóra, de az elhangzottak hosszú időre muníciót adnak a fenntartható jövő híveinek.

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) rendezvényét a két főszereplő képviselője, Dr. Marie-Theres Thiell asszony, az ELMŰ-ÉMÁSZ Csoport Igazgatóságának elnöke és a DUIHK alelnöke, valamint Reinhard Münster úr, a Mercedes-Benz Hungária Igazgatóságának elnöke nyitotta meg.

Bevezetőjében Thiell asszony utalt arra, hogy nem is olyan régre nyúlnak vissza a kezdetek: „Jól emlékszem arra, amikor 2010-ben a budapesti cégközpontunk előtt felavattuk az első elektromos töltőállomásunkat." Az általa vezetett cégcsoport azóta is élen jár a magyarországi villanyautózás területén.

Munkatársa, Jászay Tamás elmondta, hogy a cégcsoport saját elektromos autóflottája tekintetében is példamutató. Általánosságban elmondható, hogy Magyarország a közép-kelet-európai országokkal történő összevetésben úttörő szerepet vállal a villanyautózásban. Az EU Zöld Megállapodásával kapcsolatban Jászay úr rámutatott, hogy abban különös figyelmet fordítanak a mobilitásra. Nem csoda, hiszen a 25 százalékos arányával a közlekedés a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó, megelőzve az energiaágazatot is (23 százalék).

Reinhard Münster úr előadásában a villanyautózás meghatározó irányairól beszélt, egyebek között az individualizációról, urbanizációról és természetesen a digitalizációról. Bejelentette, hogy a Mercedes év végéig öt féle villanyautóval, valamint 20 plug-in-hybrid meghajtású járművel kíván megjelenni a piacon. Ezen kívül az ELMŰ-ÉMÁSZ Csoporttal meglévő kiváló együttműködést méltatta. „Ezen partnerkapcsolatnak köszönhetően ügyfeleinknek immár teljes körű szolgáltatásokat tudunk nyújtani a villanyautózás területén”, mondta az elnök.

Az előadások kiemelten foglalkoztak az ügyfélélmény növelésének kérdésével. A hagyományosnak mondható e-mobilitási infrastrukturális megoldások mellett egyedi fejlesztések is megjelentek. Ezek közül szó szerint kiemelkedett a többcélú Korintosz Smart Plus okososzlop-család két tagja.