Ugrás a tartalomra

Ilyen a jövő parkolója

A Bluetop napelemes carport olyan innovatív termék, amely egyszerre kínál megoldást egy hétköznapi problémára, segíti egy szervezet fenntartható energiagazdálkodását és járul hozzá az e-mobilitási infrastruktúra fejlesztéséhez.

Az innogy csoporttal szoros kapcsolatban álló dán Bluetop által fejlesztett rendszerek olyan, moduláris felépítésű fedett parkolóhelyek, amelyeknek a tetejére napelempanelek szerelhetők. Ezáltal lehetővé teszik háztartási méretű kiserőművek vagy akár nagyobb rendszerek elhelyezését olyan környezetben is, ahol ez más módon nem lehetséges. Ezenfelül a carport esztétikus, reprezentatív megjelenése révén marketing eszközként is szolgálhat, jelképezve egy-egy szervezetnek a fenntarthatóság iránti elkötelezettségét.

 

A versenytársak hasonló termékeihez képest a fő különbséget a számos különböző funkció integrálhatósága jelenti. A fejlesztés nemzetközi szinten már ismert, az első ilyen magyarországi létesítményt az ELMŰ-ÉMÁSZ Solutions Kft. telepítette a fóti Élhető Jövő Parkban, a társaságcsoport energiagazdálkodási mintaprojektjének területén.

Több mint egy fedett parkoló

A fóti carport egy horganyzott acél elemekből álló, nyolc méter hosszú rendszer, amely három autónak biztosít fedett parkolóhelyet. Egyik fő sajátossága a szerkezet geometriája, a tartóoszlopok ugyanis mind egy oldalon helyezkednek el, ami megkönnyíti a parkolást. A nagyobb hely miatt itt nem kell attól tartani, mint más, tagolt carportok esetében, hogy az akár a felépítmény közepéig elérő lábak kárt tehetnek az autóban egy rosszul sikerült manőver következtében. A tíz fokban megdöntött tetőn huszonnégy csúcsminőségű, félig átlátszó, keret nélküli LG napelemmodul termeli az áramot. Ez a típus jóval több fényt enged át, mint a hagyományos panelek, ami nagy, egybefüggő tetőfelületeknél különösen előnyös.

Kocsis Bence, az ELMŰ-ÉMÁSZ Solutions Kft. napelemes megoldások termékportfólió-menedzsere elmondta, hogy a Bluetop rendszereinek egyediségét az elektromos berendezések, szerelvények maximális beépíthetősége adja. Az inverter, az AC/DC védelmek és az autótöltő is a lábakban, a burkolat alá rejtve van telepítve, ugyanitt fut a kábelezés és itt találhatók a vízelvezetők is. Az elektromos berendezések így teljesen védve vannak a környezeti és máskülső hatásoktól. A műszaki infrastruktúra ilyen módon való elhelyezése, valamint a hossztartó gerenda alján végigfutó LED világítás egyszerre praktikus, biztonságos és esztétikus megoldás.

 

Az egyedi konstrukció nem csak technikai bravúrként érdemel figyelmet. Egy napelemes tetejű carport magas fokú felhasználói élménnyel köti össze az e-mobilitási és zöldenergia-termelő funkciókat, ezzel is népszerűsítve az ilyen célú innovatív megoldásokat. Amegújuló forrásból termelt energiávalakár az ott parkoló elektromos járművek töltéséhez szükséges áramot is képes biztosítani. A hatékony energiagazdálkodást azzal is segíti, hogy, az arra alkalmas járművek az akkumulátoruk feltöltése után a villamos energiát a töltőberendezésen keresztül visszatáplálhatják a hálózatba.

Maximális pontosság

A szerkezet komplexitása miatt az előre gyártott elemek összeszerelése rendkívül nagy precizitást kívánt és szigorú sztenderdek szerint kellett, hogy történjen. Ez az első telepítéskor a kivitelező alvállalkozók számára is kihívást jelentett.

A meghatározott dőlésszögű tetőnek mindenhol tökéletesen kell illeszkednie a tartószerkezethez, illetve a tetején is minimális tűréshatárral kell elhelyezni a napelempaneleket. Ezért már a beton alaptestek készítésekor kiemelt figyelmet kellett fordítani az egymáshoz viszonyított síktűrésre, és pontosan vízszintben kellett lenniük. A lábak rögzítéséhez szükséges furatokat speciális, vízhűtéses magfúrógéppel készítették. A csavarkötéseknek, illesztéseknek itt is néhány milliméteres pontossággal kell illeszkedniük, a lábak semmilyen irányban nem fordulhatnak el, hiszen a rendszer méretei miatt akár egy fokos csavarodás is jelentős illesztési problémákhoz vezet.

A Fóton telepített carport fejszerkezetét a többi modellével ellentétben a földön szerelték össze és egyben emelték a helyére. A kábelezés és a napelempanelek telepítése után a LED világítás és az elektromos berendezések – az inverter, az AC/DC védelmek, illetve az elektromos töltő – is a helyükre kerültek. A területrendezés után már teljes funkcionalitással üzemel a carport.

Fejlődő mintaprojekt

A nemzetközi szinten is egyedülálló kísérleti létesítménynek számító fóti Élhető Jövő Parkban a megújuló energiát hasznosító és okos funkciókkal ellátott berendezések sora újabb taggal bővült. A napelemek, a napkollektorok, a hőszivattyúk, az intelligens lámpaoszlopok és a most telepített carport fontos kutatási adatokkal járulnak hozzá a jövő otthoni és közcélú energiafelhasználásának tökéletesítéséhez.

A fenntartható energiagazdálkodást és mobilitást támogató megoldásokat egyesítő Bluetop carport révén az ELMŰ-ÉMÁSZ Solutions újabb távlatokat nyithat az ügyfeleinek nyújtott szolgáltatásai terén.