Ugrás a tartalomra

Harmóniában a természettel

Az ELMŰ-ÉMÁSZ Solutions Kft. is hozzájárult ahhoz, hogy a Ropolyi-tó gyönyörű környezete vonzó turisztikai célponttá váljon az idei évre. A beruházás fő célja az volt, hogy a jobb áramellátást biztosító infrastrukturális fejlesztés úgy valósuljon meg, hogy közben a természetes élővilágot lényegében érintetlenül hagyja. A nagyszabású európai uniós projekt keretében végzett villamosenergia-ellátást érintő munkákat a cég a Vill-Korr Hungária Villamosipari Kft.-vel közösen valósította meg tavaly év végén.

Hazánkban a Zselici Csillagpark fölött a legtisztább az égbolt, ugyanis itt a legkisebb a fényszennyezés mértéke Magyarországon. A közeli Ropolyi-tó és környezete szintén festői táj. Régi cél volt, hogy természeti környezet megóvása mellett a turisztikai élménykínálatot is fejlesszék itt. A Somogy megyei állami erdőket kezelő SEFAG Zrt. és a horvátországi Verőce megye közös pályázatot nyújtott be INTERREG V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program 2014-2020 forrásaira, amelyből a határ mindkét oldalán a természetközeli turisztikai élménykínálat bővítése és a kapcsolódó infrastruktúra fejlesztése a legfontosabb célkitűzés.
A Ropolyi-tónál horgásztó, természet- és tájismereti látványház, valamint az ezekhez szükséges kiszolgáló létesítmények és infrastrukturális elemek valósultak meg.

A projekt kiemelten fontos része volt a megfelelő infrastruktúra környezetkímélő kiépítése: a csillagvizsgáló áramellátását napelemek biztosítják, a légvezetékek földbe kerültek és javult a gyengeáramú hálózat is. A létesítmény így kiválóan alkalmas lett arra, hogy szabadtéri oktató célú és szabadidős foglalkozások, vagy akár csak egy kellemes piknik helyszíne, illetve a térségben tett túrák egyik állomása legyen.

A megvalósítás

ELMŰ-ÉMÁSZ Solutions Kft. a kivitelezés erősáramú feladatainak elvégzésére adta be pályázatát Vill-Korr Hungária Villamosipari Kft.-vel közös ajánlattevőként.

Ennek keretében a két cég először lebontotta az oszloptranszformátor állomást. Ezt követően egy új, 630 kVA-es teljesítményű betonházas transzformátor állomást (BHTR állomás) telepített a helyszínen.

A korábbi transzformátortól elmenő kábelek ki- és visszakötése az új BHTR állomásba, valamint egy új betáplálás kialakítása a különféle építményekhez, így az egyetemhez, Tájházhoz, Hűtőkamra, Faház, Magtár, Vendégház. 

A táj képét alapvetően meghatározó pozitív változást a 0,4 kV-os 1300 folyóméter hosszúságú légvezeték bontása jelentette. Ezt föld alatt vezetett kábellel váltotta ki a két kivitelező vállalat.

Utolsó lépésként a kialakult új energia elosztó hálózat üzembehelyezése előtti vizsgálatok elvégzése zárta a folyamatot.

A beruházás E.ON szolgáltatási területen valósult meg, a vállalat nagyon együttműködő volt a feszültségmentesítés, illetve annak igénylése, megkérése során.  

A munkálatok sajátosságai

A kivitelezés gyönyörű környezetben (Ropolyi-tó) zajlott. Az aránylag rövid idő miatt a szakágak (építészet, gépészet, gyengeáram) tökéletes együttműködése ezúttal a szokásosnál is fontosabb volt a kívánt határidő teljesítéséhez csakúgy, mint a megfelelő időjárás, hiszen a munkálatok teljes egészében a szabadban zajlottak. 

Bízunk benne, hogy idén nyáron már egyre több gyermek és felnőtt gazdagodik majd élményekkel ezen az izgalmas, kivételes szépségű helyen.