Ugrás a tartalomra

Feltranszformált előnyök

A költségcsökkentést és az üzembiztonságot egyaránt szolgálja az a beruházás, amelyet a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési (BIF) Nyrt. egyik budapesti irodaházában valósított meg az ELMŰ-ÉMÁSZ Solutions Kft.
2018 közepén kezdődtek az egyeztetések a Victor Hugo utcai épületben működő transzformátorok teljesítménybővítéséről. Az ingatlanban több nagy informatikai vállalkozás, szerverpark is működik, az infrastruktúrájuk folyamatos fejlesztésével növekszik az áramigény is. Az egyik épületrész villamosenergia-ellátásáról két, egyenként 1 megavoltamperes (MVA), az ELMŰ Hálózati Kft. tulajdonában lévő transzformátor gondoskodott, az épület úgynevezett közép-kis feszültségen csatlakozott a hálózatra, azaz a mérés már kisfeszültségen történt.
A helyszín adottságai újabb berendezések beépítését nem tették lehetővé, ezért az ELMŰ-ÉMÁSZ Solutions Kft. szakemberei az ELMŰ Hálózati Kft. Beruházási osztály munkatársainak elkötelezett támogatásával két új, 1,6 MVA-es készüléket üzemeltek be. Emellett a Solutions Kft. közép-kis feszültségű helyett középfeszültségű csatlakozásra tett javaslatot. Ez utóbbival drasztikus mértékben csökkennek a rendszerhasználati díjak, amelyeken jelentős megtakarítást ért el a BIF.

 A munka különleges megoldásokat is igényelt, mivel néhány bérlő számára nélkülözhetetlen a folyamatos áramellátás – számolt be Lovász Lajos, a cég szenior kereskedelmi és műszaki projektmenedzsere. Az épületben működő szünetmentes tápegységek mellett a beszerelés alatt aggregátorok is rendelkezésre álltak, a transzformátorokon pedig felváltva végezték a bekötési munkákat, így csak a pár másodperces átkapcsolások erejéig szünetelt a villamosenergia-ellátás.

Az ellátásbiztonság fokozása mellett a beruházás másik jelentős hozadéka az üzemeltetési (elsősorban a rendszerhasználati díj tarifális) költségeinek csökkenése. Ennek köszönhetően a beruházás akár néhány év alatt megtérülhet. Azáltal, hogy a transzformátorok az ügyfél tulajdonát képezik, hálózatüzemeltetőnek nincs feladata velük, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem igényelnek karbantartást – tette hozzá Holcsik Péter, az ELMŰ-ÉMÁSZ Solutions Kft. folyamatmenedzsment szakértője. Erre szolgál a hosszú távú üzemeltetési szerződés, amelynek alapján az előírtnál gyakrabban, félévenként ellenőrzéseket, évente karbantartást, igény szerint pedig speciális műszeres, például hőkamerás vizsgálatokat végeznek.

A szerződés további előnyeiről a két szakember elmondta, hogy az ügyfelek teljes körű meghatalmazást is adhatnak az ELMŰ-ÉMÁSZ Solutions Kft.-nek, amelynek munkatársai bármilyen műszaki és adminisztratív kérdésben vállalják az ügyintézést, a helyileg illetékes áramszolgáltatótól a különböző hatóságokig. Mindezt egykapus rendszerben végzik, azaz a partnereknek elég a dedikált kapcsolattartójuk számát tárcsázniuk. Esetleges hiba esetén legfeljebb két órán belül megkezdődik az elhárítás, a normál hibabejelentési procedúra nélkül. A középfeszültségen történő vételezés esetére jogszabály írja elő, hogy ezen a feszültségszinten kapcsolásra jogosult szakembert kell alkalmazni, ám a szerződéssel ez alól is mentesülhetnek a cégek, ami további megtakarítási lehetőség.