Ugrás a tartalomra

Az ELMŰ-ÉMÁSZ Solutions Kft. a napelemes élmezőnyben

A fővárosban megvalósult tíz legnagyobb teljesítményű napelemes rendszer közé tartozik a Csepeli ivóvízkezelő mű területén szeptember utolsó hetében átadott, 220 kVA teljesítménnyel rendelkező napelempark (fotovoltaikus kiserőmű), amelynek kivitelezését az ELMŰ-ÉMÁSZ Solutions Kft. végezte.

A kiserőmű nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a Fővárosi Vízművek növelje energiahatékonyságát és a megújuló alapú áramtermelésre való részleges áttéréssel csökkentse a környezeti terhelését és villamos-energia költségeit.

A csepeli ivóvízkezelő műre tervezett következő, 277 kVA teljesítményű létesítménnyel körülbelül fél megawattra nő a helyi napenergia-termelő rendszer teljesítménye, így a most átadott parkkal együtt már képes lesz biztosítani a telep önellátását. A Napelemes Energiatermelési Program félidejénél jár, és a jövőben egyre nagyobb léptékű beruházásokkal egészül ki.

Kocsis Bence, az ELMŰ-ÉMÁSZ Solutions Kft. napelemes megoldások termékportfólió menedzsere elmondta, hogy valamennyi helyszínen a lehető legnagyobb beépített teljesítmény telepítésére törekednek, hogy az adottságokhoz mérten a legnagyobb hozamot érje el az ügyfél és a lehető legelégedettebb legyen.

Egyedi igényekre szabott megoldás

A csepeli helyszínen más technológiát kellett alkalmazni a kivitelezés során, mint az addig gépházakra telepített napelem rendszerek esetében, ugyanis itt közvetlenül egy speciális kialakítású víztározó medence fölé helyezték el a kiserőművet. Az ELMŰ-ÉMÁSZ Solutions projektmenedzsere elmondta, hogy a víztározó medence tetején található fölréteg 80 centis vastagsága és szerkezete nem tette lehetővé, hogy cölöpözéssel és talajcsavaros megoldással rögzítsék a tartószerkezetet.  A statikai vizsgálatot követően végül betonlap súlyozással biztosították a jelentős szélterhelésnek is ellenálló rögzítést. Bodnár Tamás a projekt további sajátosságairól is beszélt. Ezek közül az egyik legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a födém kis terhelhetősége nem tette lehetővé a gépi munkát, emiatt több mint 4000 négyzetméteren kézi erővel kellett előkészíteni az alapot, úgy, hogy az ügyfél által támasztott elvárásoknak megfelelő, mind műszaki, mind pedig esztétikai szempontból első osztályú munka szülessen. A másik nehézséget a létesítéshez rendelkezésre álló hely szűkössége jelentette, de végül sikerült a több mint 800 panelt a víztározó medence tetején lévő kipárolgó kéményektől biztonságos védőtávolságban úgy telepíteni, hogy az ügyfél által elvárt hozam realizálható legyen.

Nagy Zoltán, az ELMŰ-ÉMÁSZ Solutions ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a projekt sikere egyben azt is igazolja, hogy a cég nagyon változatos feltételek fennállása esetén is hatékonyan és biztonságosan meg tud valósítani egy ilyen vagy akár nagyobb volumenű beruházást, garantáltan magas színvonalon.

A kivitelezési munkákkal kapcsolatban Kocsis Bence még elmondta, hogy a feladat nagyságrendjétől és a helyszíntől függően több megoldás, saját és külső erőforrások közül választhatnak. Az ELMŰ-ÉMÁSZ Solutions Kft.-nek saját, jelenleg kilencfős kivitelező csapata is van, szükség szerint pedig alvállalkozók végzik a munkát, ahogy a csepeli kiserőmű esetében is.

A csepeli napelempark átadása egyúttal a Solutions Kft. történetében is nagy lépés. Az ELMŰ-ÉMÁSZ család legfiatalabb tagja szinte pont egy éve kezdte meg működését, és azóta kínál energetikai tanácsadás, decentralizált energiatermelési, kül- és beltéri világítási, megújuló energia és e-mobilitás területen komplex megoldásokat partnereinek. Ezzel bővíti a vállalatcsoport hagyományos energiaszolgáltatási portfólióját.