Ugrás a tartalomra

Egy energiatudatos autószalon

A PásztorCsoport, Citroen-Peugeot-Renault márkakereskedés és Szerviz akár tankönyvi példája is lehetne annak, hogy hogyan valósítható meg egy fenntartható energiatermelésre és felhasználásra épülő ökoszisztéma egy autókereskedésben, autószervizben. Célkitűzései persze bármilyen gazdasági társaság számára követendő mintát jelenthetnek.

Az ELMŰ-ÉMÁSZ Solutions Kft. által a PásztorCsoport számára 2019 végén és 2020 elején megvalósított energetikai fejlesztések több, fenntarthatóságot szolgáló megoldást is felvonultatnak. Ezek széles körben való alkalmazása már jelentősen hozzájárulhat az elektromos mobilitás és a tudatos energiagazdálkodás gyakorlatának elterjesztéséhez.

Komplex e-mobilitási szolgáltatás

Egyre több autókereskedés kínál elektromos modelleket is, ez önmagában már nem számít különlegességnek. Magyarországon is fokozódik a vásárlók érdeklődése e típusok iránt. Az utóbbi években a Peugeot, Citroën és DS márkákat magában foglaló PSA csoport is nagy energiákat összpontosított az elektromos meghajtású modelljeinek fejlesztésére. Ugyanakkor a fenntartható mobilitás térnyerése természetesen nem csak az elektromos autók számával mérhető. Az e-mobilitás egy rendszer, melynek hatékony működtetéséhez elengedhetetlen a megfelelő kültéri és otthoni töltési infrastruktúra kialakítása, az egyedi igények szerint fejleszthető IT háttér, valamint a szervizszolgáltatások. Az ELMŰ-ÉMÁSZ Solutions szolgáltatásai mindezt lefedő, komplex megoldási csomagot nyújtanak.

A Peugeot és a Citroën elektromos meghajtású modelljeinek magyarországi bevezetéséhez kapcsolódóan az importőr a forgalmazási jog egyik feltételeként előírta, hogy megfelelő minőségű töltési infrastruktúra álljon rendelkezésre a márkakereskedésekben. Ennek megfelelően a PásztorCsoport autószalon felújításának keretében a Solutions több töltőpontot is telepített. A tesztautó parkolóban márkánként egy-egy 2x22kW-os AC oszlopon, összesen négy, Type2 csatlakozóval ellátott töltési pont áll rendelkezésre. A műhelyben egy fali töltő biztosítja a szervizelt autók feltöltését, emellett az új autó átadó térben is működik további egy wallbox, amelynek segítségével a vásárlók megismerhetik a töltés folyamatát. 

Cél a valódi energiahatékonyság

A cégtulajdonos Pásztor Tamás és így a PásztorCsoport számára is régóta fontos, hogy működése tudatos és hatékony energiagazdálkodásra épüljön. Ezért az elektromos modellek értékesítéséhez kapcsolódó töltési infrastruktúra kialakítása mellett más, fenntarthatóságot szolgáló energetikai fejlesztésekre is sor került. Az autókereskedések körében elsők között döntöttek úgy, hogy villamosenergia-szükségletük egy részét megújuló forrásból kívánják fedezni. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy az ELMŰ-ÉMÁSZ Solutions napelemes üzletága tavaly év végén egy 50 kVA teljesítményű napelemes rendszert telepített a XVII.kerületi kereskedés épületegyüttesének tetejére. A háztartási méretű kiserőmű (HMKE) a tervek szerint hozzá fog járulni a szintén újonnan kiépített hőszivattyús hűtés-fűtés rendszer energiaigényének biztosításához. Ezzel a PásztorCsoport klimatizálása is fenntartható módon működik, hisz a környezeti hőt használó, energiatakarékos hőszivattyús rendszer működéséhez szükséges áramot megújuló forrásból nyeri. A szalonban eddig megvalósult beruházások egy fenntartható létesítményüzemeltetési ökoszisztéma kialakítását vetítik előre. Az ELMŰ-ÉMÁSZ Solutions Kft. víziója szerint a jövő energiatudatos vállalkozása éppen ilyen módon igyekszik hatékonysági célkitűzéseit megvalósítani.