Ugrás a tartalomra

Állandó hőmérsékleten, fenntarthatóan

A legnagyobb ingatlanfejlesztések esetében is kiemelt szerepet kap az energiahatékonyság és a komfort megteremtése. Ennek megfelelően alakította ki a KLÍMA Kft. a 130 ezer m2-es Agora Budapest épületegyüttes fenntartható, gazdaságos és hatékony hűtési rendszerének egy különleges részét.

A Klíma Kft. alapvető feladata az Agora Tower-ben a tizenhat emeletes torony és a hozzá kapcsolódó épület szerverhelyiségeinek hűtési rendszerének kiépítése volt.

Fenntartható és emberközpontú

Az ingatlanfejlesztésben és -gazdálkodásban egyre nagyobb szerepet játszanak az energiahatékonyságot és az emberi jóllétet középpontba állító megoldások. Az Agora fejlesztője, a HB Reavis a legmagasabb BREEAM, illetve WELL minősítések elérését tűzte ki célul. A világszerte alkalmazott feltételrendszerek alapján az épületek fenntarthatóságát mérik, illetve tanúsítják egyebek mellett a környezeti, a társadalmi és a gazdasági fenntarthatóság szempontjából.

Alvállalkozóként a Klíma Kft. is havonta szolgáltat adatokat a beépített berendezések gyártói minősítésétől a helyszínre szállítás módján át a beszerelés és beüzemelés körülményeiig számos paraméterről.

Kivitelezés sajátosságai

Az előzetes szaktanácsadás egyik jelentősebb hozadéka egy egyedi megoldás alkalmazása. A szerverhelyiségekben az állandó hűtés üzembiztonsága érdekében kettőzött (redundáns) rendszereket telepítenek, amelyek egymástól függetlenül, felváltva működnek. A Klíma Kft. villamosmérnökeinek tervei alapján egy olyan, általuk fejlesztett vezérlőt építettek ki, amely bizonyos időközönként, illetve meghibásodás esetén automatikusan átkapcsol a két berendezés között, így azonos terhelésnek vannak kitéve, de a helyiség hőmérsékletének emelkedése esetén normál működés mellett is elindítja a tartalék rendszert.

Az informatikai infrastruktúra általában 20–22 C0-ot igényel. Ezekben a helyiségekben a külső hőmérséklettől függetlenül állandó hűtésre van szükség. Ez a technológiai rendszerek általános jellemzője. A szabadban lehet 30 vagy mínusz 5 fok is, a számítógépek működése közben fejlődő hőt ez nem befolyásolja.

Hatékony, digitális munkaszervezés

Az adminisztráció és a munkafolyamatok korszerű, teljesen digitalizált keretek között zajlik, ami nagyban megkönnyíti, gyorsítja és a papírmentes megoldások révén fenntarthatóbbá is teszi az építkezést. A behajtási engedélyektől a munkaerő-regisztrációig minden elektronikus felületeken intézhető, a tervek is egy online dokumentum menedzsment rendszerben érhetők el. A megfelelő jogosultság birtokában mobileszközön is szinkronizálhatók, így valós időben láthatók a módosítások vagy a műszaki ellenőrök által jelzett hibák, és a kijavításukat is ugyanilyen egyszerűen lehet jelezni. A pontos helymeghatározással, fotókkal ellátott jelzések révén a szerelők munkája is hatékonyabbá válik. Az eredményes projekt hasznos és előremutató tapasztalatokat hozott. Ezeknek köszönhetően a Klíma Kft. felkérést kapott az Agora Hub épület technológiai hűtési rendszereinek kivitelezésére is.