Ugrás a tartalomra

A függetlenség előnyei

Egy irodaház esetében különösen fontos, hogy a villamosenergia-fogyasztással kapcsolatos költségek pontos elszámoláson alapuljanak. Ez abban is segíthet, hogy előnyösebb villamosenergia-értékesítési szerződéseket lehessen kötni. Azonban a nagy összesített alapterületű, esetleg több épületre osztott létesítmények is sokszor egy közcélú állomásról kapják az áramot. Emiatt például egy irodakomplexum bérlői számára a csupán almérővel történő elszámolás is nehezebb.

A K1K2 Ingatlanhasznosító Kft. is szembesült ezzel a problémával XI. kerületi létesítménye esetében.

A Hauszmann Alajos utcai K2 irodaház nem rendelkezett elosztói engedélyes általi elszámolási méréssel. Az áramot almérőn keresztül az épületegyüttes egy másik ingatlanából, a K1-es épületből vételezték, amely a közcélú hálózatról kapta a betáplálást a Fehérvári úti állomásról. Olyan megoldásra volt szükség, amely egyszerre szolgálja az üzembiztonság javítását, és a költségek csökkentését.

A megoldás

A tulajdonos azzal a kéréssel fordult az ELMŰ-ÉMÁSZ Solutions Kft.-hez, hogy az ingatlan villamosenergia-ellátását független, áramszolgáltatói elszámolási méréssel ellátott 10 kV-os betáplálással szeretné megvalósítani.

Önálló csatlakozási ponttal ugyanis nem kell átszámlázni, az ügyfél az ELMŰ-ÉMÁSZ-szal van közvetlen kapcsolatban. Ez pontos, hiteles elszámolást tesz lehetővé. Emellett a csatlakozást középfeszültségre tette át a Solutions, amellyel csökkenthető az üzemeltetési költség.

A kulcs az együttműködés

A beruházás sikeres, rövid határidővel történő megvalósulása nagyrészben az ELMŰ Hálózati Kft.-vel (DSO) való hatékony együttműködésnek köszönhető. Elosztói engedélyesként ők végezték a közcélú hálózat kialakítását, aminek keretében új 10 kV-os kompakt kapcsolóállomást telepítettek, önálló méréssel.

A Solutions fő feladata az ehhez való csatlakozás kiépítése, illetve a belső energiaelosztás átalakítása volt.

Tervezés és kivitelezés

Első lépésként a Solutions elkészítette a terveket a belső energiaelosztó hálózat átalakítására, rekonstrukciójára. Ezt követte a teljes kivitelezés és üzembehelyezés.

A munkálatok első fázisában a K2 épület földszintjén a régi 10 kV-os kapcsoló berendezés elbontására került sor, helyére új 10 kV-os kapcsoló berendezés telepítettünk.

A Hálózati Kft. által épített új állomás és az újonnan kiépített kapcsolóhelyiség közti csatlakozást biztosítására 10 kV-os mért földkábelt fektettünk le. Ennek feltételeként az épület korábbi villamosenergia-ellátását biztosító kábelezést vissza kellett bontani a K1 épület Soproni út alatt húzódó kábelalagútjának végéig.

A munkálatok magukban foglalták a berendezés, illetve a kivitelezéshez szükséges anyagok, szerelvények helyszínre szállítását, valamint a helyszíni szerelést is. A Solutions mindezt teljes mértékben saját kapacitással valósította meg. A szerelést követően a védelmek beállítása, illetve a feszültségre kapcsolás előtti vizsgálatok is megtörténtek.

Kulcsrakész megoldás

Az ügyfél számára nagy könnyebbséget jelentett, hogy mindent egy kézből kapott. A teljes körű meghatalmazással a Solutions munkatársai bármilyen műszaki és adminisztratív kérdésben eljártak a helyileg illetékes áramszolgáltatónál és a hatóságoknál. Az ingatlanhasznosítónak így nem kellett az alvállalkozók munkájának összehangolásával, a bekapcsolás ütemezésével és az engedélyeztetéssel foglalkoznia.

A K1K2 Ingatlanhasznosító elégedettségét mutatja, hogy az üzemeltetéssel és karbantartással is a Solutions Kft.-t bízta meg. Ez a szolgáltatási konstrukciónk további előnyöket biztosít az ügyfelek számára. Ezek közül kiemelkedik a 0-24 órás rendelkezésre állás és a régiós kiszállás, mely lehetővé teszi, hogy esetleges hiba felmerülésekor két órán belül megkezdődjön az elhárítás, a normál hibabejelentési procedúra nélkül. A hatékonyságot és gyorsaságot elősegíti a Hálózati Kft.-vel való szoros együttműködés is. Igény esetén az ügyfélnek versenyképes villamosenergia-kereskedelmi szerződés megkötésében is tudunk segítséget nyújtani.

A Solutions hálózati üzletága tevékenységének komplexitását mutatja, hogy a beruházást a tervezéstől, a kivitelezésen és üzembe helyezésen át az üzemeltetés és karbantartásig saját csapattal valósította meg. Emellett a Hálózati kft.-vel való együttműködés hatékonysága előremutató tapasztalatot jelent a további, nagyobb volumenű közös projektekre vonatkozóan is.