Ugrás a tartalomra

A fényerővel a versenyképesség is nő

Sokan tudják, hogy a világítás korszerűsítése révén ugrásszerűen javulhat egy gazdasági létesítmény energiahatékonysága. De az talán kevésbé köztudott, hogy ezek a beruházások nagyon rövid idő alatt, akár 3 éven belül megtérülhetnek.

Az ELMŰ-ÉMÁSZ Solutions Kft. beltéri világítási üzletága 2019-ben több ilyen célú beruházást valósított meg, ezek közé tartozik a TEJ-S Kft. 2000 négyzetméteres raktárcsarnokában decemberben átadott világításrekonstrukció.

Jobb világítás, alacsonyabb költségek

Világításkorszerűsítés esetében három azonos fontosságú célt kell szem előtt tartani:

  • a létesítményben végzett tevékenységhez szükséges megvilágítási szint biztosítását,
  • a beruházás mielőbbi megtérülését és
  • a hosszú távon is gazdaságos üzemeltethetőséget.

A szadai üzemben kiépített rendszer mindhárom feltételt teljesítette.

A Solutions a szabvány által javasolt minimális értékekhez képest (100 lux a raktárban és a tárolóhelyiségekben, 300 lux az árukezelő területen) magasabbra, 150, illetve 450 luxot meghaladó szintre tervezte megvilágítást a raktári folyamatok hatékony és gyors kiszolgálása érdekében.

A fényerő tehát 50 százalékkal nőtt, míg a korábbi rendszer 26,53 kilowatt teljesítménye a világításrekonstrukció után 9,95 kilowattra csökkent. Ez csaknem 63 százalékos energiamegtakarítást jelent!

Rövid megtérülési idő

Az előzetes tervdokumentáció alapján 3 évnél kevesebbel számoltak, és a megvalósított rendszer igazolta a várakozásaikat. Előreláthatólag 2 év és 4 hónap alatt hozza vissza az árát, ami az ilyen beruházások esetében átlagosnak számító három-négy éves megtérülési időhöz képest kiemelkedő. Mivel üzemszerű működés mellett a rendszer élettartama 10-15 év is lehet, hosszú évekig jelentős megtakarítást könyvelhet el a cég a jelenlegi világítási költségeihez képest.

A termelés nem állhat le

A beltéri világítási megoldások esetén sokszor 10-20 éves elavult rendszereket kell lecserélni, ami nemcsak magukat a világítótesteket érinti, hanem a hozzájuk kapcsolódó vezetékrendszert, a tartószerkezeteket és a kapcsolószekrényeket is. Ez a folyamatosan működő üzemek esetében nagy kihívás, mert a munka nem állhat meg. Akár hálózati szakaszolásra is szükség lehet a szerelési feladatok elvégzéséhez. Ezért a Solutions olyan megoldást választott, amely nem befolyásolja a cég logisztikai folyamatait.

A szerelés hétvégén folyt, így lehetett hatékonyan felhasználni a működésben lévő karbantartási időszakokat. A beruházás megvalósítása végül három hétvégét vett igénybe, a kivitelezés után szükséges ellenőrző vizsgálatok és mérések pedig már nem befolyásolták a raktár működését.

Az eredmények azt mutatják, hogy ezek a korszerűsítések jelentős mértékben hozzájárulhatnak az ügyfelek energiahatékonysági törekvéseinek megvalósításához.